graviditetsvecka 30

Sähär står det om v 30 som jag "är i" nu..

Nu börjar det bli viktigt att tänka på hållningen. Barnets tyngd kan kännas som den försvårar balansen och frestar på ryggen. Många kvinnor känner sig andfådda oftare, eftersom det helt enkelt är jobbigare att förflytta sig. Dina lungor måste ta upp ca 20 % mer syre och stöta ut mer koldioxid med varje andetag, eftersom du också andas för ditt barn. Känner du oro inför förlossningen bör du ta upp det på MVC.


Ditt barn väger ca 1,6 kg och är ungefär 27 cm långt från huvud till stjärt. Den tidiga kroppsbehåringen - lanugohår - börjar försvinna. Ibland kan fjuniga strån finnas kvar vid födseln, men de faller av under de första veckorna. Håret på huvudet blir tjockare och barnet öppnar och sluter sina ögonlock.

Benmärgen har till uppgift att producera röda blodkroppar och tar nu över detta från levern.
Skelettet hårdnar och lungorna, hjärna och muskler mognar ytterligare. En del barn börjar redan nu att lägga sig med huvudet i bäckeningången. Det är den vanligaste och enklaste födelsepositionen. Hårda sparkar upp mot bröstkorgen och ett ökat tryck mot bäckenbotten, där barnets huvud pressar på, kan bli kännbart. Barnet är mycket medvetet om förvärkarna även om du inte märker dem.


Jag har inkl i morgon 7 arbetsdagar kvar..
Stämmer ganska bra om hållningen- man känner sig rätt framtung när man rider.. Det är ju trots allt inte så bekvämt att spänna magen för att hålla överlivet i rätt position!

Cerio ska få börja med lite mer "avancerad" hoppning än vad jag kan erbjuda, jag lullar runt på småhinder för att det är kul, men jag får nog ta och sätta upp någon av mina reserver så han är lite mer i fas i höst! Det får bli någon/några gånger i veckan så han "rids ordentligt" så sköter jag kondisträning och vardagsmotion efter bästa förmåga!

det var nog allt för ikväll..


söndagen..

Vaknade av mig själv i morse strax före tio, så jag kallar det sovmorgon.. Efter frukosten cyklade jag och Åke till var sitt stall för att rida en sväng. Åke skulle ut på egen hand med Didi, och jag skulle ut med Cerio.

Cerio måste vara den roligaste hästen att rida, han känns stark i kroppen och det är lätt att komma till ridning då han spänner av väldigt fort!
Idag hade även jag en bra dag vilket resulterar i att jag pallar med, att rida ihop honom i galoppen som jag önskar.
Annars blir det ofta att jag måste stå och långgaloppera. Vilket hästar absolut kan behöva emellan åt men inte VARJE dag kanske..

Sen i regnet cyklade jag och åke hem igen, svidade om till badkläder och åkte och simmande på vännäsbadet.. Nog tycker jag de hade eldat lite väl lite- vattnet var ganska kallt..

Väl hemma igen åkte Åke till Micke för att spika lite på ridhuset, jag åkte och handlade.
Åke beställde pasta och skinksallad till veckas matlådor, och jag gjorde lax och potatis till mig! GOTT!! Tur att Åke inte gillar fisk, desto mer till mig=)

Nu är den sista maskinen med tvätten hängd.. Och troligtvis blir det att hyra film i kväll då det bara är skit på tv!

all for now!

Dagen

Nu är det hektiskt på jobbet!! Superstressigt och folk irrar runt som alltid förr.. Men dagarna går fort, och jag tycker själv att jag är väldigt stresstålig när det kommer till jobbet.

Kl 1 slutade jag för att åka in på förlossningen med Åke och resterande i föräldragruppen. Väl där fick vi en rundvandring, spännande! Men det kändes vääldigt konstigt när vi åkte dit.
När vi svängde in på parkeringen ville jag nästan inte gå in.. Man har en bild i huvudet hur man tror att det ska vara och hur man tror att det ska se ut.. Nu när man fick en faktiskt bild på HUR det VAR, blev allt så påtagligt.

Jaa, längtar som tusan till det är dags!!

Efter förlossningsbesöket åkte vi och åt, sen hem för att cykla upp till stallet för en ridtur. Åke hade avslutning på ridskolan också.

Cerio kände nog av klättringen igår i sandtaget, jag red en stund på ridbanan, lite trippig och spänd i början, men det släppte ganska snabbt..Sen sprang han ju och skrek efter sin kompis i hagen.
Nu går han barfota för första gången sen i vintras. Men han verkar ha tåliga hovar och har inte varit speciellt öm i fötterna, så vi får se hur det ter sig. Det är så pass bra ridvägar med jord/sand så jag tycker inte det behövs om han funkar bra barfota..

Tog några skutt också, länge sen sista då transporten varit ur funktion- han kändes stark och fin i kroppen! KUL!!

NU har vi landat i soffan och jag har tryckt lite passionsfrukt- inte direkt en mirakelkur för halsbrännan men så får det bli!!

All for now..

Brånsmästerskapen 2010

Så var den roligaste kvällen på länge över..

Så duktiga de var alla som red!! Saknar ord för hur mycket jag ha skrattat. Inte minst under grillfesten senare på kvällen..
Nu var det ju bara två riktigt inbitna hoppryttare där- förutom alla blivande stjärnor vi fick se i deltagarna förstås! Men jag måste då tillägga att dressyrfolk är mer eller mindre tokiga, säga vad man vill om att titta på dressyr- men prova umgås med dem en kväll, och man kommer aldrig mer bli sig lik.. Jag har fortfarande kramp i ansiktet av alla gapskratt..

En mycket mycket trevlig kväll, och all cred till värdparet som styrt upp allt detta!!

För Åkes del blev det inget segertäcke att hänga upp på väggen- men får jag säga mitt så fick han det finaste priset av alla, ett hederspris som inte kunde delats ut till någon mer lämpad, än Åke!

Här har ni lite bilder från gårdagen




Hästskötaren dvs jag.. försöker göra sitt jobb!



Här mutas hon med morötter av tävlingsryttaren själv..



Didi är klar för tävling.. Fina fina lilla häst!



Innan defileringen.. Här taggas det för fullt i stallet!



Jag tycker helt klart att detta var dagens stiligaste ekipage!!


Hejjarklacken!!



Pappa Håkan pratar taktik med Åke!


Åke värmer upp lite självständigt. Det är min Åke det!!



Team ljusåker vann denna omgång genom Anton Folkesson på hästen Astronaut! Team Västerås hamnade på en 2a plas genom Håkan Andersson på Mansell. Jättegrattis till er!

Dagens bästa utmaning kom från han som aldrig mer skulle grensla en häst; Håkan Andersson utmanade Stall ljusåkers egen Henrik Bolin och sin egen teamkamrat Åke Andersson att än en gång försöka göra upp i en fight!

Den 14e Juli ska dessa tre mötas i en blåbärshoppning på Norrmalm.. Ett nytt datum att se fram emot.. Yey!


Häftigt!!

spana in detta! Huur coolt som helst!!























Det är en duktig en som gjort detta!!

fler bilder kan man se på http://users.skynet.be/J.Beever/pave.htm

v28

idag går jag in i vecka 28- Nu är 27 fulla veckor avklarade! Detta har jag att "vänta mig"

Nu går du in i graviditetens sista tredjedel. Det är en spännande men också påfrestande tid, såväl psykiskt som fysiskt. En del kvinnor mår utmärkt under denna period, medan andra kan känna sig helt utmattade. Under dessa veckor kan du räkna med en viktuppgång på ca 4,5-5,5 kg, där barnet utgör ca 3-3,5 kg. Livmodern har under den senaste månaden växt ca 4cm och du kan känna ett tryck upp mot bröstkorgen. Detta kan ge en lätt obehagskänsla när de nedersta revbenen spänns ut.

Ditt barn är nu ca 25 cm långt från huvud till stjärt och vikten ca 1,2 kg. Det utvecklas och växer mycket snabbt nu. Lungorna är så pass färdigutvecklade att det klarar av att andas luft, men om barnet skulle födas så skulle hon eller han ändå behöva hjälp med andningen. Hos flickor är blygdläppar fortfarande små och täcker inte klitoris men under de sista veckorna växer de samman alltmer. Hos pojkar sjunker testiklarna ned i pungen. Fortsätt att prata med ditt barn för vid det här laget har det vant sig vid din röst. Den här sista tredjedelen av graviditeten kommer barnet framför allt att gå upp i vikt och enligt lag är barnet livsdugligt, vilket gör att det måste registreras om det föds.

Jag fick gå ensam idag på den andra föräldraträffen då Åke var tvungen att jobba. Vi fick se en film och pratade lite om profylaxandning.. Helt klart värt att prova, men visst känns det fånigt att sitta där pysa med munnen inför en grupp.. Men jag var nog inte ensam om att känna så.. Tror det kan vara nyttigt att känna till ialla fall, sen är det ju många som tycker det är ett enda jidder med profylax och vissa tycker att det fungerat bra..

Hur som helst så längtar jag så in vedbänken efter att få åka till förlossningen.. Det är ju lätt nu att sitta och vara kaxig, men jag är sååå nyfiken på hur kommer det att kännas? Hur kommer jag att reagera? vad kommer hända? så många frågor jag vill ha svar på! Det bästa är väl att jag känner bara spänning och nyfikenhet över hela proceduren- inte orolig det minsta!! Bara ett lugn över allt.. Än så länge iaf!

Börjar känna mig lite framtung när jag rider.. Det är då inte heelt bekvämt att bara räta upp sig då man behöver lite magmuskler- de finns väl förvisso kvar där, men dom är inte så behagliga att använda!!

Nu går det ju till min stora lycka fortfarande bra att rida, ännu roligare är det ju när man har världens roligaste häst!! Han kommer bli såå fin när han blir starkare. Det är så fantasktiskt kul med unghästar då det går så fort..
Han har fram till igår tagit igen sig en vecka då jag tyckte han var lite seg i knoppen sist.
Men idag var han med både fysiskt och mentalt.. Hans svaga sida känns ljusår bättre. KUL!!

Ja det var pjollret ur en gravids hjärna.. Mycket svammel, mycket tankar.. All for now!


tisdag

Tisdagen är snart till ända!!

Vi har haft Didi med oss på Norrmalm så Åke kunnat rida igenom dressyrprogrammet på en riktig bana.. Gick som en dans.. Jag tror han kommer klara sin uppgift på lördag!

Just nu väntar vi på blåbär/choklad pajen som är i ugnen.. Man ska ju äta nyttigt så blåbären är ju en bra bit påväg!!

Cerio har vilat en vecka och i morgon ska han få komma ut på en tur, sen ska vi gå igenom våra brister lite lätt på torsdag för Kerstin, det blir toppen.. Jag gillar inte, att INTE rida =)..

 En bild från hedesbyn där de är kända för sina stora glassar, men detta var ju vansinne!! Man orkar inte ens halva!! Inte en chans!!

Åke visste såklart om detta- han tog den minsta glassen.... Och formligen tvingade mig att ta den största.. Ja ja.. gott som tusan var det!

all for now...



RSS 2.0