Havrepappa..

Hästpasspolisen

 

Jag fick en fråga från Ulla om hästpass, och de nya reglerna för dessa. Ulla driver ett litet stall (som faktiskt ligger ganska nära vårt hus) och hon har svårt att följa den nya reglerna, vilket jag kan förstå.

Från och med den första juli i år så skall alla hästar inom EU ha ett pass. Detta pass skall alltid följa med hästen överallt. På träningar, tävlingar, veterinärbesök och på andra resor. Passet skall dessutom alltid finnas där hästen är. Det vill säga att din hästs pass skall förvaras i, eller i direkt anslutning till, stallet. Står du inackorderad så skall stallägaren förvara ditt hästpass där hästen finns. Om denne inte gör så, så kan det bli böter.

Från denna regel finns det endast tre undantag, och i samtliga undantagen så skall du kunna uppvisa hästens pass inom tre timmar. Om du är ute och rider så behöver du inte ha passet på dig under ridturen (hyggligt!). Om du akut åker till en veterinär så får du lov att ha glömt passet hemma, och om du flyttar hästarna mellan två beten så får du göra det utan att ha med dig passet. Dessa är de enda undantagen.

Så varför då dessa nitiska passregler för våra hästar inom EU? Man anger två anledningar, för det första smittskyddet och för det andra karenstider vid behandlingar... Jag slås av tanken att det skulle vara väldigt intressant att stoppa en grekisk bonde ute på landsbygden och be honom visa upp hästens pass. Samma regler inom hela EU var det ju, eller hur?

Naturligtvis är det här byråkratisk dårskap på högsta nivå. Det kan nog inte bli så mycket tokigare än så här. Låt mig få dra en parallell för att det skall bli riktigt tydligt. Många av oss har barn. Barn går på dagis. När barnet lämnas på morgonen så skall ovillkorligen även barnets pass överlämnas till personalen på dagis och förvaras i direkt anslutning till barnet.

Skulle barnet bli sjukt under dagisvistelsen så avgör personalen om behandling av barnet skall ske. De kan också ringa till Länsstyrelsen som temporärt kan makulera barnets pass, så att barnet inte går att förflytta. Därmed har smittspridningen stoppats, allt enligt Jordbruksverkets synsätt.

Ett hästpass är en ganska tjock bunt papper i en plastmapp i A5-format. Det är inte något som man med lätthet förvarar i fickan. Dessutom så känns det inte direkt svårt att förfalska ett hästpass, eller att hitta en häst som (på ett ungefär) stämmer in på beskrivningen i hästpasset. På det hela taget så är hela grejen med hästpass en oerhört gammaldags uppfinning.

Jag hade köpt det hela om EU hade beslutat att alla hästar i Europa skulle chipmärkas med ett unikt nummer. Det hade verkligen underlättat spårning och identitetskontroll av hästar. Med ett centralt register där veterinärerna kunde gå in och fylla i olika behandlingar etc. så hade man verkligen kunnat följa en häst hela livet från första till sista dagen. En bunt papper i en A5-mapp som veterinären skall fylla i är inte rättssäkert på något sätt.

På tal om chipmärkning. När jag var i Globen så pratade en kvinna hela tiden om "chips-märkning", jag utgår ifrån att hästen hette Barbecue eller möjligen Gräslök? Undrar om det kallas chips-märkning när hästen får Estrellas logga som frysmärkning på rumpan? Efter PRE-hästar så kommer nu den nya hästrasen OLW-hästar typ?

Ett hästpass är en värdehandling. Den som innehar ett hästpass för en häst kan sälja hästen. Att då förvara en mängd hästpass tillsammans med hästarna i ett inackorderingsstall känns inte som det smartaste som Jordbruksverket har kommit på det här decenniet om man säger så.

Det är ju på ett sätt synd att hästarna har skor på fötterna, jag menar fingeravkänning i all ära, men hur skulle en hovavkänningsapparat se ut egentligen? Det hade varit coolt! När man kommer till en tävling så får hästen lägga upp hoven i en avläsare som scannar av och kollar så det är rätt häst. Nej, jag tror på chipmärkning ändå... men jag tror inte på hästpass, det är ett pass(erat) stadie i utveckligen.


Kommentarer
Postat av: maddan

Haha! Han har så rätt.. som vanligt.

2009-12-10 @ 10:58:01
Postat av: Keo

Ta nosavtryck på fanskapet vet ja. Det är unikt på kossor iaf.

2009-12-11 @ 20:52:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0